RS raskida ugovor sa Fabrikom duvana Banjaluka

Bez autora
Sep 15 2011

Savjet za privatizaciju Republike Srpske jednoglasno je večeras odlučio da predloži Vladi Srpske da raskine ugovor sa kupcem državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka - "Antonić trejdom" iz Laktaša. Za ovaj proces zaduženi su Investiciono-razvojna banka i Pravobranilaštvo Srpske. Iste institucije su zadužene da pokrenu tužbe protiv kupca "Antonić trejda" za nanesenu štetu preduzeću u smislu finansijskog stanja Fabrike duvana Banjaluka. Sutra će na Mrakovici biti održana sjednica Vlade Srpske na kojoj će biti donesena odluka o raskidanju ugovora o privatizaciji državnog kapitala sa "Antonić trade-om" za Fabriku duvana Banjaluka. Na posljednjoj sjednici Savjeta došlo je do određenih usaglašavanja između sindikata i kupca, te spremnosti da se potpišu neki aneksi ugovora kako bi se ispoštovali zahtjevi sindikata i uvjerio sindikat da će preduzeće ući u dokapitalizaciju i nastaviti poslovanje. Od tada je došlo do određenih promjena. Pokrenuta je istraga protiv "Antonić trade-a" i vlasnika tog preduzeća koji je uhapšen zbog nezakonitih radnji, čime je došlo do narušavanja kredibiliteta kupca Fabrike duvana Banjaluka.

RS raskida ugovor sa Fabrikom duvana BanjalukaSavjet za privatizaciju Republike Srpske jednoglasno je večeras odlučio da predloži Vladi Srpske da raskine ugovor sa kupcem državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka - "Antonić trejdom" iz Laktaša, saopštio je premijer Srpske Aleksandar Džombić.

Džombić je rekao da su za ovaj proces zaduženi Investiciono-razvojna banka i Pravobranilaštvo Srpske.

"Iste institucije smo zadužili da pokrenu tužbe protiv kupca `Antonić trejda` za nanesenu štetu preduzeću u smislu finansijskog stanja Fabrike duvana Banjaluka", rekao je Džombić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Savjeta kojom je predsjedavao.

Džombić je podsjetio da će sutra na Mrakovici biti održana sjednica Vlade Srpske na kojoj će biti donesena odluka o raskidanju ugovora o privatizaciji državnog kapitala sa "Antonić trade-om" za Fabriku duvana Banjaluka.

On je podsjetio da je na posljednjoj sjednici Savjeta došlo do određenih usaglašavanja između sindikata i kupca, te spremnosti da se potpišu neki aneksi ugovora kako bi se ispoštovali zahtjevi sindikata i uvjerio sindikat da će preduzeće ući u dokapitalizaciju i nastaviti poslovanje.

"Od tada je došlo do određenih promjena. Pokrenuta je istraga protiv `Antonić trade-a` i vlasnika tog preduzeća koji je uhapšen zbog nezakonitih radnji, čime je došlo do narušavanja kredibiliteta kupca Fabrike duvana Banjaluka'', naglasio je Džombić.

On je rekao da je došlo i do finansijskog narušavanja stabilnosti Fabrike duvana Banjaluka, kao i do promjene pretežne djelatnosti, u smislu da je veća djelatnost trgovina duhana i duhanskih proizvoda nego što je to bilo u trenutku prodaje, a nisu izvršene ni investicije predvođene ugovorom.

Ovo je prvi privatizacioni ugovor u Srpskoj koji će biti raskinut na štetu kupca državnog kapitala.

Na sjednici Savjeta za privatizaciju razmatrana je analiza realizacije Ugovora o prodaji državnog kapitala u preduzeću Fabrika duvana Banjaluka.

Predstavnici Udruženja malih akcionara Fabrike duvana Banjaluka uputili su ranije Džombiću, kao predsjedniku Savjeta, zahtjev za raskid ugovora o kupoprodaji državnog kapitala u ovom preduzeću.

Preduzeće "Antonić trad-e", čiji je vlasnik Nebojša Antonić, kupilo je 55 odsto državnog kapitala jedine Fabrike duvana u Srpskoj u septembru 2006. godine za oko 2,1 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik